Banca Centrală Europeană (BCE) a redus recent dobânda cheie, iar Federală a SUA (FED) a urmat miercuri, 18 septembrie , aceeasi direcție. Potrivit
CNBC. Fed reduce rata dobânzii cheie cu jumătate de punct procentual, un început serios de relaxare din ultimii patru ani. Este prima reducere a ratei dobânzii de la începuturile pandemiei de Covid. Prețul aurului a atins 2.600 de dolari pe uncie pentru prima dată noaptea trecută, după anunțul făcut de FED.
În plus, alegerile din SUA sunt destul de echilibrate, iar tensiunile geopolitice tot mai crescute au stimulat interesul pentru investițiile în aur. Aceste lucruri au dus la o creștere semnificativă a prețului aurului, care atins, din nou, un nivel record.
Experții spun că este posibil ca prețul aurului să ajungă la 3.000 de dolari mai repede decât era de așteptat.
Care sunt factorii care susțin aceste previziuni?
În primul rând, evoluția prețului aurului care a avut o creștere constantă înregistrând maxime istorice.
De exemplu,
prețul aurului pe gram a atins un nou record, luni, 16 septembrie 2024, când un gram de aur costa 371,85 de lei, conform Băncii Naționale a României (BNR).
Pe piețele internaționale, prețul aurului a crescut ajungând la aproximativ 2600 de dolari.
În doar 11 luni, prețul aurului a crescut cu aproximativ 38%, pe uncie, iar potrivit celui mai recent studiu al Băncii Centrale a Consiliului Mondial al Aurului, apetitul pentru aur nu scade. 29% dintre băncile centrale au indicat că intenționează să adauge mai mult aur la rezervele lor în următoarele 12 luni.
Bank of America estimează că prețul va continua să crească până la 3.000 USD pe uncie până la sfârșitul lui 2025.
În al doilea rand, achizițiile record de aur de către băncile centrale.
În 2022, băncile centrale au achiziționat o cantitate record de 1.082 tone de aur, iar în 2023 alte 1.037 tone. În total, aceste achiziții reprezintă aproximativ 43% din cererea globală de aur.
Și nu în ultimul rând, investitorii privați în aur: 49% din oferta globală a fost acumulată privat sub formă de lingouri de aur, ceea ce dovedește o tendință clară de creștere a cererii pentru aur ca activ sigur.
Factori care susțin creșterea aurului:
1. Diversificarea rezervelor: Majoritatea băncilor centrale își diversifică rezervele, reducând deținerile în dolari și crescând portofoliul de aur. De exemplu, rezervele în dolari au scăzut sub 60% în 2023, în timp ce aurul a devenit o componentă tot mai importantă.
2. Geopolitică și incertitudine economică: Tensiunile geopolitice, în special pe fondul războiului din Ucraina și al inflației globale, mențin cererea de aur ridicată. Analiștii cred că aurul va continua să fie favorizat, deoarece oamenii caută protecție împotriva inflației.
3. Corelația inversă aur-randamente:.În mod normal, când randamentele obligațiunilor guvernamentale cresc, interesul pentru aur scade, deoarece investitorii preferă să obțină profituri mai mari din obligațiuni. Însă, în prezent, din cauza incertitudinilor economice și politice, această legătură nu mai e la fel de clară. Chiar dacă randamentele obligațiunilor sunt mai mari, aurul devine din nou atractiv, mai ales atunci când piețele sunt instabile și investitorii caută siguranță.
Ce înseamnă toate acestea pentru investitori?
Aurul rămâne o investiție puternică și pe termen lung, iar previziunile sunt optimiste. Fie că ești un investitor privat sau un jucător global instituțional, urmărirea evoluțiilor pe piața aurului și a politicilor monetare ar putea să îți ofere o perspectivă clară asupra oportunităților de investiție.
Disclaimer:
Acest articol este oferit doar în scop informativ și nu constituie o recomandare de investiție. Consultă un expert financiar înainte de a lua orice decizie de investiție.